Taivas vain tietää

1960-luvun Yhdysvaltain länsirannikon yksi merkittävimmistä bändeistä oli Beach Boys. Rantapoikien komea  ”God only knows” sai jo 60-luvulla arvoisensa suomennoksen Pepe Willbergin ja Jormas-yhtyeen tulkitsemana. Tämä on levyn ainoa biisi, jota en ole tehnyt, mutta se on mukana siksi, että halusin tuoda tämän levyn kuuntelijalle pienen viipaleen siitä musiikkilajista, joka on ollut minulle merkittävää jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan ~ a cappella-laulumusiikki eli laulua ilman soittimia.

Taustallani laulavat Thromos-yhtyeen laulajat – eivät ihan kaikki, mutta kaikki stemmat kuitenkin ovat matkassa. Tämä sovitelma on syntynyt siinä yhteydessä, kun jokunen vuosi sitten aloin johtaa suurehkoa sekakuoroa kotipaikkakunnallani. Aloin tyrkytellä sovituksiani Thromokselle ja eräänä päivänä sitten saimme tämänkin varsin monipolvisen stemmakiemurtelun kulkemaan tässä muodossa.

Tämän laulun sointukulku on nerokas ja vaikka itse melodia on yksinkertainen, niin sointumaailman ympärille oli mukava rakentaa stemmojen eteneminen. Väliosassa laulamme ylös ja alas mutkitellen ja nautiskellen harmoniasta. Kuoro toistaa samoja elementtejä muodostaen pehmeän taustan kauniille melodialle.