Unohda

Katsoin eräänä iltana elokuvaa, saattoi olla syksyllä 2017. Leffaa en muista, mutta se jäi mieleen, että siinä nuori mies suuttui tyttöystävälle tai vaimolle -  en muista sitäkään. Mies sätti tätä naispuolista henkilöä vallan synkeästi ja siinä toistui jatkuvasti sana Unohda. Aloin siinä hiljalleen laitella sanoja peräkkäin toistaen tuota teemaa - unohda.

Sanat tulivat sitten hiljalleen - eivät todellakaan yhtenä iltana ja päivänä, mutta varmaan siinä syksyn aikana. Sävel oli sitten ongelmallinen juttu. Minulle ei oikein avautunut, miten tuon biisin olisin saanut etenemään ja niinpä se vaan oli sanoituksena, mutta ei lauluna.

Kokeilin hidasta ja ripeää, mollia ja duuria, matalalta ja korkealta, mutta eipä tuo lähtenyt. Mutta eräänä iltana se alkoi hahmottua. Laittelin muutaman soinnun peräkkäin ja aloin juoksuttaa vasenta kättä walking bassina ja hetken päästä se sitten avautui ja biisi valmistui.

Tein jonkinlaisen hahmottelun ja esitin sen Gilbertille. Gili otti kopin, mutta hän halusi oikeat soittajat kehiin. Tuotanto ei ole suurieleinen, mutta korkeatasoinen kylläkin. Soitin tämän ystävälleni Kimmo Kivistölle, joka tunnetaan erinomaisena rumpalina ja niinpä minulla oli hetken päästä upeat rytmit paketissa. Gilbert ehdotti, että kysyisin basistiksi todellista ammattimiestä - Matti Tegelmania ja hetken päästä minulla oli mies, joka osaa soittaa kontrabassoa. Matti todellakin soittaa tässä biisissä isoa bassoa. Gilbert soitti kitaran ja hiljalleen minulla oli mahtava rytmiryhmä.

Itse halusin tehdä tähän pianosäestyksen ja -soolot ja lopulta sekin onnistui. Tiedoksi tilastoihmisille - toisen säkeistön jälkeistä pianosooloa soitin yli 100 kertaa, ennen kuin kelpuutin sen. Säestys onnistui suhteellisen helposti. Biisin lopussa soitan myös nokkahuilua, joka hyvin monen ihmisen mielestä kuuluisi kaatopaikalle, mutta minun mielestä ei. Oikea muovinen 10 euron hintainen soolosoitin siellä soi.

Laulukaan ei vienyt hirveästi aikaa ja niinpä biisi oli lopulta purkissa. Miksaus ja editeeraus kävi yhdessä Gilin kanssa suunnitellen ja hänhän ne lopulliset työt teki ja niinpä minulla oli lopulta syksyllä 2019 lopullinen versio Unohda-biisistä. Nyt se sitten on teilläkin.

https://www.youtube.com/watch?v=RDWiCTKv4Kc