Temppelin varjossa

Temppelin varjossa on yksi Kreikka-sarjani lauluista. Niitä kreikkalaishenkisiä laulujahan on tällä levyllä neljä, joten tässähän uskaltaa jo ajatella sarjaa. Nämä neljä ovat tosin lajissaan ainoat. Teksti lähti liikkeelle katsellessani kuvia, joita otin vaeltaessani Lefkasilla joskus 90-luvun alussa. Olin juuri päässyt kreikan kielen opiskelun alkuun ja sitkeästi käytin kieltä, vaikka en sitä silloin vielä juurikaan osannut. Siitä lähti laulun ensimmäinen säe ”Kaukana kotoa, vieraalla maalla, outoja sanoja kuulin…” Koko laulu kuvaa hyvin tuon ajan maailmaani, vaikka sitä pitikin väritellä aika lailla. Jonkinlaisen stressin vallassa olen kyllä laulun syntyessä elellyt, koska rivien välistä saa helpostikin irti aika matalat fiilikset.

Sävel on syntynyt hyvin lähellä samoihin aikoihin kuin Nuku kultani.  Soinnutuksessa on samoja elementtejä, mutta eivät ne silti samoja biisejä ole. Myös Temppeli alkaa molliseiskalla ja se on kyllä peräisin eräänlaisesta uhmasta. Eräs musiikin teoriaa opettanut herra sanoi minulle kerran, että eihän kappale voi alkaa septimisoinnulla. Minä väitin silloin ja väitän edelleen, että voipas. Siitä todisteena kaksi biisiä tällä levyllä – molemmat sitä paitsi a-molliseiskalla. Jouduin myös aika paljon kirjoittamaan tätä laulua nuoteille sitä mukaa, kun melodia pääsi päähäni ja sieltä ulos. Siis hieman hitaalloinen prosessi, ei vaikea kuitenkaan.

Toteutimme tuotantopuolen samalla tavoin kuin Katosit luotani tehtiin. Seppo luki sanoja, kuunteli toiveitani ja lähti maalailemaan pianolla biisin tuntemuksia. Siinä ei oikeasti pitkää aikaa kupsailtu, kun homma valmistui. Kovan luokan ammattimiehen käden ja musiikillisen vaiston taidot kuuluvat äänitteeltä. Melkein olisi tehnyt mieli jättää lauluosuus kokonaan pois, mutta onhan sillä(kin) laululla merkityksensä tälle biisille.